Euro 2016 Ιστορία

Euro 1976: Το πέναλτι του Θεού!

Το 1976 ένα πέναλτι, λες και ήταν εκτελεσμένο από το… πόδι του Θεού, έστεψε την Τσεχοσλοβακία πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Χρειάζεται μεγάλη ποδοσφαιρική ευφυΐα αλλά και θράσος για να το σκεφτείς. Και ακόμη περισσότερο για να το τολμήσεις. Πόσω μάλλον σε μια διαδικασία πέναλτι ενός τελικού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και σε εκείνη την εκτέλεση που κρίνει τον τίτλο!

Ο Αντονίν Πανένκα τα είχε όλα αυτά. Αλλά και την τύχη –τελικά- να μεγαλώσει στην κομουνιστική Τσεχοσλοβακία. Γιατί τύχη; Διότι έτσι το ταλέντο του και τα μαγικά αποτελέσματα του ποδιού του έμειναν περιορισμένα στα σύνορα της χώρας του. Η φήμη του ονόματός ήταν μικρή. Ήταν περιορισμένη. Και έτσι όταν τέθηκε αντιμέτωπος με τον Μάιερ είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Ήξερε πως με τον τρόπο που θα εκτελέσει το πέναλτι η μπάλα θα κατέληγε στα δίχτυα. Όπως και έγινε!

inner

Δικαιολογημένα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1976 έχει στιγματιστεί από το πέναλτί του. Ο Πανένκα με την εύστοχη εκτέλεση του αυτή έκανε το 5-3 στη διαδικασία των πέναλτι, έδωσε τον τίτλο στην Τσεχοσλοβακία και κατοχύρωσε τα «δικαιώματα» της εκτέλεσης αυτής των πέναλτι στον ίδιο!

Όλα αυτά λαμβάνουν περισσότερη αξία εάν σκεφτούμε ότι στον μεγάλο τελικό είχε απέναντι του τη Δυτική Γερμανία του Φρανς Μπεκεμπάουερ.

Ήταν ένα τέλος, συγκλονιστικό, σε ένα τουρνουά που διεξήχθη με τέσσερις ομάδες αρκετά δυνατές στην τελική του φάση. Την οικοδέσποινα Γιουγκοσλαβία, την παθιασμένη Τσεχοσλοβακία, την μεγάλη αλλά και πρωτάρα, Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ, και την Δυτική Γερμανία του Μπεκενμπάουερ, την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης.

inner

Αυτές πέρασαν από μια μεγάλη διαδικασία. Αρχικά, οκτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων με τους πρώτους να παίρνουν το εισιτήριο και στη συνέχεια από διπλούς αγώνες ανάμεσα στους πρώτους. Η Τσεχοσλοβακία δεν ξεκίνησε καλά. Γνώρισε την ήττα 3-0 από την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ αλλά η συνέχεια έδειξε ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και το τέλος. Απόδειξη; Απέκλεισε την ΕΣΣΔ, στα προημιτελικά σε διπλούς αγώνες στους οποίους παρέμεινε αήττητη (2-0 εντός και 2-2 εκτός). Οι άλλες ομάδες; Η Γιουγκοσλαβία πέρασε με αντίπαλο την Ουαλία, η Δυτική Γερμανία την Ισπανία και η Ολλανδία το Βέλγιο με 7-1 σύνολο τερμάτων!

Στα ημιτελικά η Τσεχοσλοβακία κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ολλανδία. Ισοπαλία 1-1 στο 90λεπτό, αλλά δύο γκολ των τυπικά γηπεδούχων Τσεχοσλοβάκων στην παράταση θα τους δώσουν την πρόκριση. Στον άλλο ημιτελικό οι Γιουγκοσλάβοι να προηγηθούν με 2-0, αλλά οι Δυτικογερμανοί να ισοφαρίσουν σε 2-2 και θα στείλουν το ματς στην παράταση εκεί που με δύο γκολ θα περάσουν στον τελικό.

Εκεί η Τσεχοσλοβακία προηγήθηκε με 2-0 (8’ και 25’). Η Δυτική Γερμανία όμως μείωσε νωρίς (28’) και στο 89’ ισοφάρισε. Κανένα γκολ δεν σημειώθηκε στην παράταση. Στα πέναλτι και οι δύο ομάδες πέτυχαν στις τρεις πρώτες εκτελέσεις. Η Τσεχοσλοβάκοι και στην τέταρτη. Ο Χένες έστειλε την μπάλα ψηλά στο πρώτο άστοχο πέναλτι της διαδικασίας. Επόμενος παίκτης που θα χτυπούσε πέναλτι ο Πανένκα, ο οποίος έσκαψε υπέροχα την μπάλα και χάρισε στην Τσσεχοσλοβακία το πρώτο και το μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιό της.


Στο Ευρωπαϊκό αυτό πρωτάθλημα κανένα ματς δεν τελείωσε στο 90λεπτό. Η Ελλάδα τερμάτισε δεύτερη στον Β’ προκριματικό όμιλο, πίσω από τη Δυτική Γερμανία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x